dinsdag
jun192018

Naar Iers voorbeeld

Op zaterdag was op ons prachtige veld in de internationale wedstrijd Ierland – Schotland spectaculair cricket te zien geweest. Een geweldig mooi voorbeeld voor hoe het spel op hoog niveau gespeeld wordt. Of de U11 dit ook begrepen had, is nog de vraag, maar op zondag bleven zij verdacht dicht in de voetsporen van het Ierse slag geweld op de zaterdag.

Maar voor het zover was, moest er eerst gefield worden, want de toss werd verloren. Omdat de Ieren en Schotten op zondag nog keer op herhaling gingen, werden wij ‘verbannen’ naar het 2e, maar zeker niet minder mooie veld. Het scoren van runs ging onze Amsterdamse tegenstander lastig af. Dat lag aan de kwaliteit van bowlen maar ook aan de, in verhouding tot de Amsterdamse spelers, grote mannen uit Deventer.

Om wat ‘wedstrijd’ tot stand te brengen floot de Deventer scheids daarom streng vandaag. Te streng naar oordeel van young-stars. Dus volgde er een vervangingsverzoek, dat (terecht natuurlijk) met het nodige verbale commentaar begeleid werd. ACC eindigde op 70 punten waarvan 15 runs zelf geslagen waren. Iedereen van ons had wickets, Rick en Bram zelfs 3 pp! Daarnaast waren er mooie vangen van Brian en Tom. De laatste moest daarvoor wel een botsing met Rick aanging, maar wist toch knap de handen gesloten te houden.

Op geen enkel moment in de 2e helft kwam het ‘chasen’ van dit totaal in gevaar. Daarvoor zorgden de Amsterdamse werpers zelf wel met 59 punten aan wides/noballs. Des te bijzondere was het dat wij toch nog in staat waren 111 runs te slaan. Bijzonder omdat het op het bovengemiddeld zwakke bowlen heel lastig scoren is. Alle jongens hielpen mee. Tom en Rick scoorden elk maar liefst 5 viertjes waaronder een paar hele mooie.

Na 16 overs was de score 194. Als volgt opgebouwd: 59 punten aan widers en no balls, 24 runs als gevolg van de slachtoffers die we bij ACC hadden gemaakt tijdens het fielden, en de 111 eigen geslagen punten.

 

De wedstrijd mocht dan wat eenzijdig zijn verlopen, maar was er niet minder leuk om. Met een plezierige tegenstander die heel blij in Deventer op het veld stond. Speciale dank aan het talrijk opgekomen publiek, gezellig!

 

 

zondag
jun102018

8-4 en de voordelen

We hadden deze week op weg naar Amsterdam wat hick ups met als gevolg dat we zonder Menno en Tom moesten aantreden. Dat drukte het spelersquotum onder de 6 waardoor er reglementair niet gespeeld kan worden. Onzin natuurlijk, we spelen gewoon wel, omdat spelen altijd nog beter is dan niet spelen, toch? En wie durft ons onverrichte zaken retour Deventer te sturen? Dus lieten we in één auto Deventer achter ons.

Onderweg van de parkeerplaats naar het veld ‘troffen’ wij een in het water drijvende voetbal aan, zonder eigenaar. Zo op het oog was het een ‘mooi exemplaar’. Okay dat is dan snel een ABC-tje en scoren geblazen. Even omlopen, goed hengelen, en klaar is Ryan.


ACC had in ochtenduren al tegen Qui Vive gespeeld (circa 60 – 160). Na een korte pauze was het aan ons de beurt. Aan onze minimale spelersaantal werden weinig woorden besteed, met dank aan onze tegenstander voor hun begrip.
De toss werd verloren, maar ook dat kan zijn voordelen hebben, want we mochten batten. Om direct nog een ander voordeel te noemen van spelen met 4: iedereen ‘moest’ 2x batten.

Qui Vive bowlde 16 overs erg goed met onder andere maar 10 wiides en 2 no balls. Aan het Sallandse bat was dit merkbaar. Het was bij de start wat puzzelen om aan punten te komen en vooral ook om niet uit te gaan. Gaande weg ging dit beter, ook omdat de we gevaarlijke ballen beter tegen hielden.

Rick werd onze ‘man of the match’. Het merendeel van zijn 33 runs scoorde hij in z’n 1e beurt, waaronder een salvo aan 4-en! Ryan met 19 en Brian en Bram beiden met 14 bepaalden onze score op 117 met 8x uit. Dat laatste leverde Qui Vive direct 24 bonus punten op. Of zoals Jan Balk, voormalig topcricketer van ACC het eens verwoordde: ‘Geweldig deze regels, zonder een bal te hebben gebowled sta je al op 24 v 0’.


Spannend was het hoe onze veldinnings zou verlopen. Met 4 spelers (waaronder een bowler en keeper) en één gehuurde Qui Vive-iaan (een topper!) was er namelijk de nodige ruimte om af te dekken. Maar het ging ons prima af. Zoals al vaker uit het Oosten is betoogd: minder spelers betekent meer doen en dat helpt het spel wonderwel. Natuurlijk moet er ook fatsoenlijk gebowled worden, en dat deden we, ondanks de verkeerde te kleine pitch-lengte. Ryan was onze topster: 0 v 10 in 4, en Bram deed het ook goed 2 v 17 in 4. Rick pikte twee vangen mee, en had, kunnen we zo langzamerhand wel zeggen, zijn gebruikelijk run out met een direct hit (blijft mooi!). Erg verstandig ook want als hij toch eens mis gegooid zou hebben dan ………… had hij hem zelf moeten halen. Qui Vive eindigde op 78 en was zelf 6x uitgegaan wat Salland weer een bonus van 18 opleverde.

Eindscores: Qui Vive 102 – Salland 135. Zo zien we maar weer dat ook met 4 spelers opkomen dagen de moeite loont, en dat 8 tegen 4 zo zijn voordelen heeft. Maar het belangrijkste is dat wij en Qui Vive lekker gespeeld hebben!


 

zondag
jun032018

Ruim 50 runs in 5 overs

Het was deze week weer hard werken voor de plaatsvervangende competitieleider. Op het programma stonden maar liefst twee wedstrijden, in Deventer. Dat is ook best wel gedurfd. Immers de kaart van Nederland lijkt vanuit westelijk gezichtspunt richting het Oosten, als we het moeten geloven, al vele jaren erg lang. En dan is spelen in het verre Deventer in moderne bewoording ‘een uitdaging’.


Maar als je het aandurft om toch te komen dan is het ook weer aardig als je eerste zin is ‘what a beautifull ground this is and what a nice view from the balcony side’. En zo is het!

Op donderdag verloren we één wedstrijd, Qui Vive was niet in staat om Deventer te halen. Op zondag bleek dat ook ACC een aantal spelers ‘onderweg’ kwijt was geraakt. Eén van de 4 spelers die toch zouden aantreden haalde Deventer uiteindelijk niet. Wel met een mooi excuus: ‘where in Amsterdam is Deventer?’.

With a little bit help from your friends (dank aan de Machiavello’s voor het eraf halen van de covers!), werd met 9 spelers paren cricket gespeeld. En dat ging hartstikke goed. Onze Amsterdamse gasten mochten natuurlijk aan bat starten, deden dat nog een beetje voorzichtig (9 runs in 5 overs en 3x uit), maar spelen op een echte pitch was natuurlijk al vet en cool. Met Brian en Tom brak het echte geweld goed los. In 30 ballen scoorden zijn maar liefst 53 runs en gingen 1x uit. En dat op een ruim uitgezet jeugdveld. Het 3e koppel bestond uit Ryan en Rick. Die hadden snel door dat er een uitdaging lag…...

Rick hielp het paar goed uit de startblokken met 10 runs uit 3 ballen. Je zag Rick denken ‘zo….dat moet gaan lukken’. 27 ballen later leek er met een precisie om u tegen te zeggen exact 1 run meer gescoord te zijn (54). En waren ook zij maar 1x uitgegaan. Bram en Menno konden dit hoge tempo nog niet bijbenen, maar scoorden in hun 2e wedstrijd wel ff 27 runs (ook zij gingen maar 1x uit). Restte nog Bella, de Amsterdamse schone, die samen met de gelukkige Tom (nou ja, 2x batten dan toch hè?!). Zij kwamen tot 28 runs (en 2x uit). 
In jeugdcricket zoveel runs maken vereist batting kwaliteit, maar is even zozeer een duidelijk signaal dat er gewoon goed gebowled werd.


Om het, in grote getalen opgekomen, publiek, maar liefst 3 volle banken, ‘te verwennen’ volgde na een korte drank-break, een alles-beslissende finale ronde voor de dagprijs (2 overs per paar). Deze keer ‘moesten’ Rick en Ryan een score neerzetten waar Tom en Brian zich wellicht op stuk zouden bijten. R&R deden het zeker niet slecht, maar de extra spirit uit de 1e ronde leek wat afwezig (12 runs). Is een target halen dan toch makkelijker? T&B hadden er weinig moeite mee en knalden er nog 19 runs bij. Na de mooie 6 van vorige week liet Menno aan het slot nog twee klassieke 4-tjes noteren, wordt hij onze toekomstige T/20 specialist?


 

 

maandag
mei282018

Aan de Amsterdamse Amstel……

Het is al langer bekend, de jaarlijkse opstart van jeugdcricket in Nederland verloopt stroef, zeg maar ronduit stroef. Van een trendbreuk is in 2018 nog altijd geen sprake, dus blijft er ook hoop voor het nieuwe jaar. Nu moet gezegd worden dat sportnummer één in Nederland, Koning Voetbal, in 2017 het slechtste besluit uit haar bestaan heeft genomen. Dat maakt dat, inclusief het koude, natte vroege voorjaar weer, voor de gemiddelde voetballiefhebber (geloof het of niet maar dat is uw verslaggever) er geen ‘touw meer aan vast te knopen is’. De indruk ontstaat dat er nog ‘eindeloos’ gespeeld moet worden Wat te denken als je de nacompetitie hebt gehaald! 

De realiteit is dat wij, net als in 2017, in het laatste mei weekeinde van start mochten. En hoe was dat? Om u een indruk te geven: de crickettas bevatte vooral zonnebrandcrême, extra drinken, de mooiste pet/cap voor de overige noodzakelijke zonprotectie, én zelfs een in spoed van zolder gehaalde koelbox. Geen verkeerde keuzes op deze zomer zondag. Met een mooie aanblik op een volle Amstel met sloepen, dito oevers en terrassen, en op de smalle dijkweg niet oplettende, overstekende, elektrisch aangedreven FlowerPower sxities ouderen, en paarden die links af moesten. Veilig het veld bereiken was dus best ‘een dingetje’.

De aanblik bij aankomst op ACC was ook al mooi: 3 velden met jeugdcricket, en dan moest de 4e nog starten (de Deventer ‘target’ staat). Menno, Bram en vader Gerard mochten debuteren. En dat deden ze alle drie met veel plezier en verdienstelijk. Omdat Tom noodgedwongen moest afhaken (beterschap!), deden we het met 5 spelers. Wij gingen eerst slaan, en na wat ballen aangezien te hebben knalden Ryan (24) en Brian (16) er stevig op los (per paar 4 overs). Maar het veld was ook wel erg klein, vonden de jongens zelf. Van Rick weten we al dat hij de ballen graag  wegslaat (18). Om de 16 overs vol te maken, kwam iedereen nog een keer terug (het voordeel van een vijftal!). Met name Menno was daar erg blij mee, met een meesterlijke 6. Je moet het maar ff doen in je 1e wedstrijd! Met het verlies van 5 wickets (-3 per wicket) werd het totaal een IPL waardige 152 (in 16 overs).

Het Sallandse veldwerk is per traditie keurig verzorgd. Netjes bowlen, ook van nieuwkomers Bram en Menno, en goed veldwerk, ook al was het maar z’n vijven, deden ACC zwoegen en zweten. In totaal 8 wickets vielen er (vangen, run outs en wickets) en 119 runs werden er toegestaan, waarvan er nog 24 af moesten (95). Het was dus goed toeven zo langs de Amstel op 27 mei. Als het aan de weervoorspelling ligt gaat dat ook voor volgende week op, als we ‘net door de IJsselvalei’ te bewonderen zullen zijn.

dinsdag
jan162018

Lucky ones

De weergoden waren de regio Deventer afgelopen zondag goed gestemd. In ieder geval goed genoeg om de crickettraining indoor te starten!

De U11-13 groep was omvangrijk (14). Met dank aan Jos van der Zee die vond dat zijn voetbalteam, de teamgenoten van onze Rick, hoog nodig aan de slag moesten. Onder het mom van: goed voor de coördinatie ontwikkeling en fijn om in de stille voetbalperiode toch actief te zijn.  Spijt hebben ze er niet van gehad. Volgende week mogen ze weer.

 

De U15 – 19 groep mocht ook starten. Onder leiding van Steven volgde een vertrouwd programma waarbij onder andere de eerste cover drives alweer te bewonderen waren.