donderdag
jun012017

De Wizard kiest voor cricket

Na twee Koningspelen (2013 en 2017) heeft OBS de Wizard dinsdag jl. gekozen om cricket op te nemen in haar gymprogramma. Dit gaat gebeuren voor de groepen 6 en 7 en beslaat in totaal circa 200 leerlingen.  De start is in het voorjaar van 2018.

Het Epe school cricket model, ‘rijp’ gemaakt voor het basisonderwijs, staat centraal. Een model dat in 2010 met RSG NO Veluwe is ontwikkeld om ook op sportgebied het tweetalige onderwijs (TTO) inhoud te geven. Een succesvolle formule want onder aanvoering van Epe is dit concept al in 2012 landelijk uitgerold met onder andere een jaarlijks TTO toernooi.

De Wizard ligt op een paar honderd meter van Salland. Salland gaat minimaal drie jaar de school ondersteunen tijdens de reguliere gymuren. De docenten worden zo wegwijs gemaakt om zelfstandig cricketgymles te gaan geven. Cricket komt 4x per paar op het gymrooster, in de periode maart – juni. Dit zal afwisselend binnen en buiten (bij ons op het veld) zijn.

De Wizard vindt cricket een welkome aanvulling op het gymprogramma (‘eindelijk eens wat anders dan slagbal’), passend bij het basisonderwijs. Support tijdens de gymles maakt cricket als nieuwe activiteit voor de docenten ‘bereikbaar’. Buiten kunnen sporten en Engelssprekende coaches uit de top cricket landen maakt het voor de leerlingen extra leuk.

Wat de Wizard betreft blijft het hier niet bij. De docenten willen ook zelf een clinic krijgen, Groep 8 kan toegevoegd gaan worden en wat te denken van een afsluitend Wizard cricket toernooi?

Werk aan de Salland winkel dus, maar ook een unieke uitdaging om de cricketsport onder een ‘ideale’ doelgroep, op fietsafstand van het veld,  actief te promoten.

donderdag
apr172014

April clinic maand

De afgelopen paar jaren is met enige regelmaat zichtbaar gemaakt welke inspanning Salland CC getroost op het gebied van de cricketpromotie. De focus ligt daarbij met name op de introductie van de sport in het onderwijs. Met name ook bedoeld om de sport onder een breder en vooral jeugdige publiek bekend te maken.

Met recht kan april zo langzamerhand worden bettiteld tot de “cricket-clinic-maand”. Zo ook in 2014. Op 3 april werd afgetrapt met een cricket workshop voor gymdocenten van de Koninklijke Vereniging Lichamelijke Opvoeding, district Twente. Onder de kop “Cricket, een wereldsport”, mocht een groep van 25 docenten drie uur lang aan de bak met diverse facetten van de sport. In de vooraankondiging werd geopperd dat Steven Lubbers en Ruben Weijl garant zouden staan voor een inspirerende kennismaking. Na afloop waren de reacties veelzeggend: de deelnemers waren verrast over de vele facetten van de sport, de geschiktheid ervan voor het onderwijs, en de belangstelling om cricket in de gymles een plek te gaan geven. De aangeboden set met informatie, onder meer met een lesbrief voor een cricket gymles, biedt de gymdocenten alle kansen daarvoor.

Op 7 april volgende de cricketdag bij Van der Capellen. Voor de vierde keer op rij verzorgde Salland CC een drie uur durend ochtend en middag cricket clinic, als onderdeel van het programma “Energy on the move”. In dit programma maken 2e klas leerlingen kennis met de sport en moeten zij voor het vak Natuurkunde allerlei practicum proeven doen waarbij de cricketsport als thema wordt gebruikt. Met name dit laatste is intrigerend. Het programma is ontwikkeld door een docent die geen cricket achtergrond heeft, maar de sport zo boeiend vindt dat hij het als thema heeft gebruikt, met onder meer zelf gefiguurzaagde wickets!
In de afgelopen vier jaren zijn een slordige 350 kinderen bereikt. De cricket clinics worden ook gebruikt om een eerste selectie voor het Cricket Challenge programma van het TTO onderwijs te doen. Met ruim 20 aanmeldingen voor de 2014 editie oordeelde Van der Capellen dat Salland CC het opnieuw geflikt had om met één cricket clinic zoveel enthousiasme te weeg te brengen. Wij zijn benieuwd of deze school opnieuw regiokampioen gaat worden (hebben we goed gescout?).

Woensdag 16 april arriveerden ruim 50 studenten van de HBO opleiding Sportmarketing (Saxion) op het Schootsveld. In het opleidingsprogramma moeten deze studenten in groepjes een sport clinic ontwikkelen. Zij maken daarbij een keuze uit een door de docenten opgestelde lijst met sporten.
Sinds twee jaar ontvangen deze studenten een hoorcollege over de cricketsport (de sportontwikkeling, de schaalgrootte en de sportmarketing van deze wereldsport). En als gevolg daarvan heeft cricket nu ook een plek op deze sportlijst gekregen. De studenten moeten hun clinic plannen “pitchen”. Het beste voorstel, naar oordeel van de docenten, krijgt de kans de clinic ook uit te voeren.
Deze sport mindend studenten wisten wel raad met de cricket kennismakingsclinic. De beschikbare tijd vloog, onder een echte cricket zon, voorbij. Van de sessie gaan de studenten nog een promotiefilmpje maken. Dit is bedoeld om de cricketsport op Saxion bij de internationale studenten uit de Zuid Oost Azie hoek onder de aandacht te brengen.

Er is weer een geweldige kluif werk verzet en enthousiasme voor de cricketsport uitgedragen. Met een ondernemende sportbril op is te constateren dat er nog heel veel cricketterrein braak ligt, maar ook dat er in vier jaar tijd veel is bereikt.

vrijdag
jun142013

2e editie voor RSG NO Veluwe

RSG NO Veluwe is donderdag jl. TTO landskampioen 2013 geworden. In Utrecht pakten zij als 2e uit het regiotoernooi in Zwolle de nationale hoofdprijs. Verrassend kan dit niet genoemd worden. RSG was één van de twee scholen die vorig jaar ook al in de finale stond. Daarnaast werden vorige week Deventer cricket coryfeeeën op een Eper schoolsportveld gesignaleerd. Volgens deze insiders was er sprake van een buitengewoon enthousiaste en talentvolle groep, met perspectief op goede uitslagen. Niets te veel gezegd/voorspeld toch?

RSG komt deze prijs ook toe. In de afgelopen vier jaren hebben zij zich een ware ambassadeur van de cricketsport binnen het TTO onderwijs getoond. En dat gaat verder dan de sport alleen. Zo werd vorige week een dag organiseerd waarbij er tussen schoolvakken (onder meer geschiedenis, biologie) en de cricketsport een combinatie werd gelegd middels allerlei opdrachten. In de avonduren volgde een presentatie aan ouders en docenten, waarna de ouders werden onderworpen aan een verkorte introductie cricket.

Op basis van de foto uit het finaletoernooi van 2012 wordt gesuggereerd dat de Eper hoofdcoach toen al in gedachten was verzonken over de aanpak voor de revanche in 2013. Met de behaalde hoofdprijs moet geconcludeerd worden dat hij ruimschoots geslaagd is.

RSG NO Veluwe: van harte gefeliciteerd en dikverdiend!

zaterdag
mei262012

TTO regiodag in pers

De TTO regiodag is in de pers niet onopgemerkt gebleven. De Stentor, TC Tubantia, RTV Deventer en RTV Oost vonden het de moeite waard om ruimte te maken.

Bij één van deze linken tref je de leuke berichten aan.

De Stentor, Stedendriekhoek (22 mei)
TC Tubantia (22 mei)
RTV Oost (23 mei, vanaf 51e minuut): radio oost
Deventer RTV (24 mei): uitzending_gemist
De Stentor (24 mei)

woensdag
mei232012

RSG NO Veluwe regiokampioen TTO

De kop van het persbericht luidde "Wie wordt regionaal TTO schoolcricket kampioen 2012? Het antwoord is: RSG NO Veluwe (Epe). En met overtuiging, plezier en "the right spirit". De uitslag was niet helemaal verrassend. Het was tenslotte deze school die al in het najaar van 2010 het besluit had genomen om cricket een vooraanstaande plek in het gymprogramma te geven. Een stap die uiteindelijk in 2011 opvolging vond in het landelijke TTO initiatief.

Op een fantastische cricketdag werden in Deventer zo'n 80 leerlingen van 8 scholen tesamen met de gymdocenten ondergedompeld in een zes uur durend cricketprogramma. In de ochtenduren volgden de leerlingen een intensief oefenprogramma (clinic) om de scholen klaar te stomen voor de wedstrijden. In de middaguren waren er voor alle scholen maar liest 4 wedstrijden. De finale tussen de nrs 1 van beide poules ging tussen Pius X (Almelo) en de al genoemde, en uiteindelijke winnaar RSG NO Veluwe. Beide scholen zullen met de nrs 1 en 2 van de andere drie regio's in september uitmaken wie zich de 1e NL kampioen TTO mag noemen.

De scholen waren na afloop unaniem in hun oordeel. Salland CC had leerlingen en docenten in staat gesteld een geweldige cricketdag te beleven. En wie zijn wij om dat tegen te spreken?
Een feit is dat Salland CC heeft aangetoond in staat te zijn de cricketsport in haar regio op een vernieuwende wijze richting een nieuwe generatie en doelgroep te brengen. En dat is een mooie constatering voor de toekomst van de cricketsport.

Grote dank is op zijn plaats voor Shayne, Rob, Theo, Curtis, Wendy, Inge, Ruben, John Kloppenburg & Stuart Quickfall (Hengelo) en Dolf Nijbroek (Gelre CC). Hun cricketbeleving, enthousiasme en kennis vormden de basis voor deze bijzonder geslaagde dag!

Dat het een bijzondere dag was bleek ook uit de belangstelling vanuit de pers. RTV Oost (radio, televisie), RTD Deventer en De Stentor werden gesignaleerd. In de komende dagen zullen de diverse uitkomsten vast en zeker op deze site terug te vinden zijn.